Silke - Vad är det?

SILKE OCH SIDEN, ÄR DET NÅGON SKILLNAD?

Många undrar vad är skillnaden mellan silke och siden, är det någon skillnad?? Svaret är silke är tråden och siden är det vävda tyget. Svenskan är ett av få språk i världen som har ett ord för tråden och ett annat för tyget.

Silke kommer från silkesfjärilens kokonger som larven spinner in sig i innan den kommer ut som färdig fjäril. För att få ut silkesfibern ur kokongerna lägger man dem i hett vatten så att det skyddande limmet, sericinet, löser upp sig och själva silkesfibern frigörs.

Silkesfibern är den starkaste naturliga fibern och den är starkare än stål i dragstyrka i jämförbar dimension. Ur en kokong får man i regel ut en fiber som är 600-800 m lång i obruten bana, den kan dock bli upp till 1500 m lång. Det finns två sätt att få ut silkesfibern ur kokongen; haspla och spinna. Det finaste silket med mest glans får man när man hasplar upp tråden. Det innebär att drar ut fibern  från 5-8 kokonger samtidigt för att få en tråd man kan jobba med. Är kokongerna trasiga eller som vildsilket eri alltför tilltrasslade, kan man inte haspla upp långa fibrer så istället kammar man kokongerna och spinner silket. Silkefibern har mycket låg densitet vilket gör att den tar upp och transporterar bort fukt mycket effektivt med andra ord fantastiskt att ha närmast kroppen.

 

Det vanligaste silket är det odlade mullbärssilket som kommer från mullbärsspinnaren, bombyx mori. Vi på SIDENGÅRDEN, jobbar mycket med tre olika vildsilken från Indien; tussahsilke från påfågelspinnaren eller tussahspinnaren som den också kallas, mugasilke från assamspinnaren och erisilke från samia cynthiaspinnaren: 

Vildsilket skiljer sig mycket i både utseende och känsla jämfört med den odlade mullbärssilket. De är inte så glänsande som mullbärssilket men har en något mer avmätt elegans, ofta lite mer ojämn i strukturen. 

Tussahsilket kan både hasplas och spinnas. Det kan vara den mjukaste mjuka och lite krispigt med en vacker lite reserverad lyster.