Om oss

VÅR HISTORIA

 

Vi, Oscar och Tuss Almgren, har en stor passion för silke och siden. Det är kanske inte så konstigt eftersom Oscars farfars farfar startade KA Almgrens Sidenväveri i Stockholm 1833. Detta anrika sidenväveri på Söder lades ned 1974,  men 1991 återuppväckte Oscar sin farfarsfarfars skapelse ur sin 17 år långa törnrosasömn.

Han drev det som ett levande museum fram till 2003 då det gjordes om till en stiftelse för att säkerställa att detta unika museum, där besökarna får uppleva ett stycke svensk industrihistoria, skulle få vara kvar i sina originallokaler på Repslagargatan på Söder. Under Oscars ledning fick sidenväveriet flera prestigefyllda uppdrag bl a handvävde de 160 sidentyg "tre kronor" i ljusblått till kinesiska salongen på Drottningholm slott. 1995 fick Oscar utmärkelsen Kunglig Hovleverantör och han har även fått andra fina kulturpriser för sin gärning med att återuppliva det gamla sidenäveriet t ex Magnoliapriset, St Eriks förtjänstmedalj.

 

UTSTÄLLNING

Vi har skapat en sidenutställning med bl a unika 1700-tals sidentyger, brudklänningar, antika sjaletter och sidentapeter samt kokonger och silket från olika silke sorter såsom det odlade mullbärssilket och vildsilkena eri, muga och tussah. Vi har även satt ihop ett bildspel med silkets och sidenets fantastiska egenskaper, dess produktion och historia från Kina till Gotland.