Om oss

VÅR HISTORIA

Vi, Oscar och Tuss Almgren, har en stor passion för silke och siden. Det är kanske inte så konstigt eftersom Oscars farfars farfar startade KA Almgrens Sidenväveri i Stockholm 1833. Detta anrika sidenväveri på Söder lades ned 1974,  men 1991 återuppväckte Oscar sin farfarsfarfars skapelse ur sin 17 år långa törnrosasömn.

Oscar drev sin farfarsfarfars sidenväveri som ett levande museum fram till 2003 då det gjordes om till en stiftelse för att säkerställa att detta unika museum, där besökarna får uppleva ett stycke svensk industrihistoria, skulle få vara kvar i sina originallokaler på Repslagargatan på Söder. Under Oscars ledning fick sidenväveriet flera prestigefyllda uppdrag bl a handvävde de 160 sidentyg "tre kronor" i ljusblått till kinesiska salongen på Drottningholm slott. 1995 fick Oscar utmärkelsen Kunglig Hovleverantör och han har även fått andra fina kulturpriser för sin gärning med att återuppliva det gamla sidenäveriet t ex Magnoliapriset, St Eriks förtjänstmedalj.

2010 slog vi upp dörrarna till Sidengården i Vall på Gotland, där vi i den gamla kalkstensladugården byggde upp en unik kombination av utställning/museum, sidenväveri och butik med unika hållbart producerade kvalitetsprodukter i siden, vildsiden, merino, cashmere och jakull. Sidengården blev under 10 års tid ett populärt besöksmål för textilintresserade under sommarmånaderna. 2021 tog vi det inte helt enkla beslutet att stänga ner Sidengården som besöksmål, men ha kvar webshopen och fortsätta arbeta med att på uppdrag ta fram tyger för historiska miljöer.