SIDENGÅRDEN - naturliga material och kunskap sedan 1833

Cart Din varukorg är tom!  
Moms visas:

Vi, Oscar och Tuss Almgren, har en stor passion för silke och siden. Det är kanske inte så konstigt eftersom Oscars farfars farfar startade KA Almgrens Sidenväveri i Stockholm 1833. Detta anrika sidenväveri på Söder lades ned 1974,  men 1991 återuppväckte Oscar sin farfarsfarfars skapelse ur sin 17 år långa törnrosasömn. Han drev det som ett levande museum fram till 2003 då det gjordes om till en stiftelse för att säkerställa att detta unika museum, där besökarna får uppleva ett stycke svensk industrihistoria, skulle få vara kvar i sina originallokaler på Repslagargatan på Söder. Under Oscars ledning fick sidenväveriet flera prestigefyllda uppdrag bl a handvävde de 160 sidentyg "tre kronor" i ljusblått till kinesiska salongen på Drottningholm slott. 1995 fick Oscar utmärkelsen Kunglig Hovleverantör och han har även fått andra fina kulturpriser för sin gärning med att återuppliva det gamla sidenäveriet t ex Magnoliapriset, St Eriks förtjänstmedalj.

Vi flyttade så småningom till Gotland och i maj 2010 slog vi för första gången upp portarna för besökare till SidenGården, Oscar Almgren Sidenväveri. I vår gamla kalkstensladugård har vi skapat en unik kombination av butik och utställning i en fantastastisk miljö. Här utvecklar vi den Almgrenska sidentraditionen i vår egen tappning med fokus på kvalitet, ekologisk hållbarhet och fair trade. Vi satsar på svensk tillverkning  och vi är Sveriges enda kommersiella sidenväveri. Vi väver vildsidentyger i våra lokaler på Gotland och hittills har vi sytt upp skjortor och framförallt ponchos i våra vildsidentyger. Vi tillverkar även superunderställ och andra härliga plagg i mjukaste vildsilketrikå. Trikån stickas på fastlandet och sömnaden sker på Gotland.

Under de 12 åren som Oscar drev sidenväveriet i Stockholm lärde han sig det mesta om handvävning av siden - framförallt i jacquardvävstolar. Detta är något han har tagit med sig Gotland och under sommarhalvåret kan man ofta höra det rytmiska dunkandet när han handväver på den gamla jacquardvävstolen i SidenGården.

Vår ambition är att erbjuda högkvalitativa produkter av framförallt ekologiska vild silke sorter och odlat mullbärssilke.  Vi jobbar med design och produktutveckling från tygernas komposition till färdiga klädesplagg. När du handlar hos oss kan du lita på att du får produkter av naturligt silke - inte uppblandat med viscose, polyester e d.

Silke är ett fantastiskt naturmaterial som både svalkar och värmer, anpassar sig efter din kroppstemperatur och temperaturen runt omkring dig - naturen

Produkter
Övrigt